Zdravlje

Zdravstveno zavarovanje naj bo vaša prioriteta

8. 4. 2023

Zdravje je ena naših največjih prioritet. Zanj pa lahko, poleg vseh drugih dejavnosti, poskrbimo tako, da si uredimo primerno zdravstveno zavarovanje. Njegov glavni namen je ta, da nas v primeru koriščenja najrazličnejših zdravstvenih storitev, finančno razbremeni visokih stroškov, ki jih le te prinašajo. Zavedati se je potrebno, da je večina zdravstvenih storitev v okviru osnovnega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja krita le v omejenem obsegu, tega pa pogosto spremljajo tudi dolge čakalne dobe. Seveda lahko do potrebnega zdravnika pridete tudi samoplačniško, vendar pa je slednja možnost predstavlja relativno visok finančni zalogaj. Dodatno zdravstveno zavarovanje vam tako omogoča, da sebi in svoji družini zagotovite hitro zdravstveno obravnavo in se v primeru bolezni ali poškodbe tudi primerno finančno zaščitite.

zdravstveno zavarovanje

Poznate razliko med zavarovanji?

Preden vam predstavimo vse prednosti dodatnega zdravstvenega zavarovanja, razčistimo razliko med posameznimi pojmi. Ko govorimo o zdravstvenih zavarovanjih, ločimo osnovno ali obvezno, dopolnilno in dodatno zavarovanje. Med njimi obstajajo razlike, te pa se tičejo obsega storitev, ki jih krije posamezno zavarovanje.

Kakšna je torej razlika med osnovnim, dopolnilnim in dodatnim zdravstvenim zavarovanjem?

  • Osnovno zavarovanje je zavarovanje, ki je zakonsko določeno in ga morajo imeti vsi državljani – zato ga imenujemo tudi obvezno zavarovanje. Krije osnovne zdravstvene storitve in nekatera zdravila.
  • Dopolnilno zavarovanje krije razliko do stroškov, ki niso zajeti v obvezno zavarovanje. Ne gre sicer za obvezno obliko zavarovanja, vendar pa je nadvse priporočljivo. Stroški zdravstvenih storitev lahko namreč skokovito narastejo, še posebej v primerih poškodb in dolgotrajnih bolezni.
  • Dodatno zavarovanje pa se šteje kot prostovoljno nadstandardno zavarovanje. Gre za obliko zdravstvenega zavarovanja, ki posamezniku omogočajo bistveno večji obseg pravic in višji standard zdravstvenih storitev, kot to sicer določa obvezno zavarovanje. Zanj se ljudje odločajo predvsem zato, ker se na tak način enostavno izognejo dolgim čakalnim vrstam in tako pridejo do ustrezne specialistične obravnave v najkrajšem možnem času. Še več – do izbranega specialista lahko pridejo tudi brez napotnice.

Če spogledamo zgornjo primerjavo, lahko hitro vidimo, da prav dodatno zdravstveno zavarovanje krije največ zdravstvenih storitev in vam kot tako omogoča najboljšo obravnavo pri različnih specialistih. O podrobnejših razlogih za sklenitev te odlične oblike zavarovanja pa si preberite v nadaljevanju.

Zakaj sploh skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje?

Dodatno zdravstveno zavarovanje je smiselno skleniti iz več različnih razlogov. Eden glavnih je zagotovo skrb za vaše zdravje. Ko nastopi bolezen, je naš cilj seveda vse moči usmeriti v čim hitrejše okrevanje. Takrat nas ne zanima nič drugega, kot le hitra in profesionalna zdravstvena obravnava. Še posebej to velja pri težjih boleznih, kjer hitro ukrepanje pomembno vpliva na kakovost okrevanja. Kot odlična rešitev se v takih primerih izkaže prav nadstandardno zdravstveno zavarovanje, saj vam ta v primeru bolezni omogoča, da čim hitreje pridete na vrsto pri izbranem specialistu in tako poskrbite za kar najboljši rezultat samega zdravljenja.

Podobno kot pri boleznih, vam bo nadstandardno zavarovanje močno olajšalo rehabilitacijo po poškodbah, ki za dober rezultat prav tako zahtevajo ažurno obravnavo. Ker ne rabite čakati na vrsto pregledov, ki vam omogočijo izdajo napotnice, boste s terapijo lahko pričeli veliko hitreje, končni izzid pa bo uspešnejše okrevanje.

zavarovanje

Kot tretji izjemno pomembni razlog, zakaj skleniti dodatno zavarovanje pa je znatno krajša čakalna doba za specialistično obravnavo. Kot primer naj povemo, da nujna zdravniška napotnica omogoča dostop do potrebne zdravstvene obravnave v 24 urah po izdaji, zelo hitra v 2 tednih, hitra v 2 mesecih, redna napotnica pa šele v 6 mesecih. Čeprav se številke zdijo dokaj sprejemljive, pa sami vemo, da so daleč od resnice. Po podatkih NIJZ naj bi namreč pri kar 72 % storitev bile čakalne dobe na termin obravnave daljše od dopustne meje. Ker bomo sistem sami zelo težko spremenili je bolje, da za svoje zdravje poskrbimo kar sami in sicer tako, da sklenemo dodatno zdravstveno zavarovanje, ki čakalno dobo skrajša na neverjetnih 10 delovnih dni ali manj (pri zavarovalnici PRVA je povprečna čakalna doba na termin obravnave le 5 delovnih dni).

Katero zdravstveno zavarovanje izbrati?

Verjetno se sprašujete, katero dodatno zavarovanje je najbolj primerno za vas. Pri zavarovalnici PRVA so na voljo tri oblike dodatnega zdravstvenega zavarovanja:

  • PRVA Zdravje: dodatno zavarovanje za odrasle, ki v primeru bolezni ali poškodbe omogoča dostop do potrebnih zdravstvenih storitev v povprečno 5 delovnih dneh.
  • PRVA Zdravje za otroke: dodatno zavarovanje, posebej namenjeno otrokom.
  • PRVA Zdravje kolektivno: za delodajalce, ki želijo svojim zaposlenim omogočiti naročanje na zdravstvene storitve v zasebnem sektorju.

Ko gre za vaše zdravje nikoli ne odlašajte – zato še pravočasno sklenite dodatno zdravstveno zavarovanje in se izognite vsem nepotrebnim nevšečnostim.

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE