Zdravlje

Ali je puljenje zoba lahko brez bolečin?

29. 9. 2021

Puljenje zoba je skrajna odločitev zobozdravnika, ko res nič več ne more narediti in je zob nujno spuliti. Vsekakor je dobro puljenje obolelega zoba prepustiti dobremu in izkušenemu strokovnjaku, ker se zadeva lahko tudi kaj zakomplicira. Nekateri zdravniki obvladajo puljenje zoba brze bolečin in to naredijo tako spretno, da poteka hitro ter v redu. Ni pa dobro, ko ima človek zelo krhke zobe, ki se med puljenjem zdrobijo in je potem treba narediti še kirurško operacijo, s katero se odstranijo korenine zoba, ker se drugače lahko naredijo vnetja.

puljenje zoba

Puljenje zoba je res skrajna sila, ko zdravnik prej skuša rešiti zob. Naredil bo gotovo več vrst zdravljenja in uporabil bo veliko metod, da bi zob pozdravil. Med drugim na primer bo izvedel odstranjevanje kamna in žepkov, čiščenje korenin in kanalov, obsevanja, odstranjevanje obolelih tkiv in podobno. Da bo zob spulil se odloči, če ni več pomoči, da bi na primer lahko ohranil korenine in zobno krono nadomestil s keramično. Če so korenine propadle, ne more narediti ničesar več.

Nekateri pacienti pridejo k zdravniku šele, ko je res prepozno, in se nič  več ne da narediti. Takrat je odločitev za odstranitev zoba nujna. To naredijo tudi z zdravim zobom, če gre za osmico oziroma kočnik, ki mu rečem modrostni zob. Puljenje zoba, ki zraste na novo je nujno, ko dela težave v ustih, ker ni dovolj prostora, povzroča vnetja in rine druge zobe ven ter jih ogroža. Taka operacija in puljenje sta zelo zahtevna. Mora jo izvesti zobozdravnik kirurg, ki ima prave aparature in izkušnje.

Ali lahko poteka puljenje brez bolečin? Večinoma da, ker se to operacijo izvaja pod anestezijo z lokalnimi narkotiki, je pa res, da če je mesto puljenja zelo obolelo in oteklo ter zagnojeno, ne primejo in je nekaj bolečin možno. Žal tu nihče ne more pomagati in je treba le pozdraviti obolenje, potem pa bo dobro.

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE