Znanost in tehnologija

Kvalitetni prenosniki so z vami vedno in povsod

20. 4. 2020

Dandanes si večina ljudi ne zna več predstavljati vsakdana brez računalnika. Postal je ena temeljnih elektronskih naprav v skoraj vsakem gospodinjstvu, saj omogoča opravljanje najrazličnejših stvari, njihov nabor uporabe pa se je zaradi svetovnega spleta še razširil. Na drugi strani je sodobna tehnologija tako napredovala, da lahko delamo kjerkoli in kadarkoli, s čimer se naša produktivnost še poveča. To omogočajo prenosniki, ki jih lahko poljubno odnesemo kamorkoli in opravite svoje delo. Na voljo so v številnih dimenzijah z množico uporabnih funkcij, zato lahko brez težav prav vsak najde pravega za svoje potrebe.

 

Vrste prenosnikov

Glavni namen prenosnika je seveda prenosljivost, a danes so na trgu v ponudbi številni prenosniki, prilagojeni za različne skupine uporabnikov. Osebni so namenjeni predvsem domači rabi in so primerni npr. za urejanje besedil, brskanje po spletu in uporabo multimedije. Poslovni prenosniki so nepogrešljivi za profesionalno, poslovno rabo, zato so navadno bolj zmogljivi in imajo bolj vzdržljive baterije, so elegantni in opremljeni z dodatnimi varnostnimi funkcijami. Gaming prenosni računalniki imajo vgrajene najsodobnejše in najzmogljivejše komponente za neovirano izkušnjo pri igranju računalniških iger, ultrabook prenosniki pa so manjših dimenzij, da jih je še lažje prenašati (npr. na potovanjih), a imajo kljub svoji majhnosti vgrajene odlične komponente. Poleg tega obstajajo še t. i. hibridni prenosni računalniki, križanci med klasičnim prenosnikom in tabličnim računalnikom, saj imajo zaslon na dotik.

prenosniki

Novi, rabljeni ali refurbished prenosniki?

Pri nakupu se lahko odločite za novi prenosnik ali pa izberete rabljenega, ki ga dobite po veliko ugodnejši ceni. Večinoma gre za prenosnike iz kvalitetne poslovne linije, ki pa jim je potekel lizing, zato so jih podjetja vrnila v trgovino. Njihove odlike so odlična ohranjenost, dolga življenjska doba in že omenjena nizka cena. Ti prenosniki so pred nadaljnjo prodajo v trgovini očiščeni, preverjeno je njihovo delovanje in v brezhibnem stanju so znova pripravljeni za prodajo. Rabljen prenosnik je brez težav primeren za domačo uporabo, za zahtevnejše uporabnike pa je priporočljivejši nakup novega zmogljivejšega prenosnika. Poleg tega se lahko odločite tudi za t. i. refubished oz. tovarniško obnovljen prenosnik, ki jih trgovci ali osebni uporabniki zaradi različnih razlogov vrnejo proizvajalcu (razstavni eksponati, neprodani modeli). Po pregledu in morebitnem popravilu se z veljavno garancijo ti prenosniki znova vrnejo v prodajo z nerabljenimi, popolnoma novimi sestavnimi deli. Kljub temu se ne prodajajo kot novi, zato so na voljo po veliko nižjih cenah. Prav tako so opremljeni z najnovejšo tehnologijo in sodobnimi operacijskimi sistemi, seveda pa je možna tudi njihova nadgradnja.

 

Na kaj bodite pozorni pri nakupu prenosnika?

  • Namen uporabe

Najpomembneje pri izbiri je opredelitev, čemu pretežno bo namenjen vaš prenosnik – ali spadate med osnovne uporabnike, ki prenosnik uporabljajo pretežno za pisanje elektronske pošte, brskanje po spletu in urejanje besedil, ste morda naprednejši uporabnik in prenosni računalnik uporabljate tudi za delo in multimedijo, ali pa ste zahtevnejši in vam bo prenosnik služil predvsem za uporabo naprednejših, zahtevnejših računalniških programov. Z odgovorom na to vprašanje boste ugotovili, kako zmogljive komponente potrebujete, pred nakupom pa premislite tudi, koliko denarja ste pripravljeni odšteti za nov prenosnik.

 

  • Velikost zaslona

Prenosniki na trgu so različnih znamk, saj obstaja veliko različnih proizvajalcev, vendar to naj ne bo prvo merilo pri izbiri prenosnika. Pozorni bodite na diagonalo zaslona, saj velja, da večja kot je, jasnejša bo slika, vendar to pomeni tudi težji prenosnik, zato če ga boste veliko prenašali, je bolje, da izberete takega z manjšo diagonalo. Najpogosteje imajo prenosniki diagonalo 15 palcev in tehtajo od 2 do 3 kg. Manjši so enostavnejši za prenašanje, večji pa so primerni predvsem takrat, če je prenosnik namenjen igranju iger in ga ne premikate veliko.

prenosniki

  • Tip procesorja

Procesor je ključni del, ki ga imajo vsi prenosniki, saj vpliva na delovanje računalnika in poganja programe. Z zmogljivostjo prenosnika razumljivo narašča tudi njegova cena, močnejši kot je procesor, večja pa bo tudi poraba energije prenosnika. Na trgu je na voljo več različnih tipov procesorjev z različnimi razmerji med ceno in kakovostjo, od namena uporabe prenosnika pa je seveda odvisno, kak tip procesorja izbrati.

 

 

  • Kapaciteta delovnega (RAM) pomnilnika in trdega diska

Delovni pomnilnik je ključen za tekoče delo s prenosnikom, od njega je odvisna tudi hitrost prenosnega računalnika pri obdelavi večjih količin podatkov. 2 GB RAM-a zadostujeta za osnovne uporabnike, če pa sodite med zahtevnejše, posezite po kapaciteti 8 ali celo 16 GB. Trdi disk je prostor, kamor prenosniki shranjujejo podatke, njegova kapaciteta se giblje tudi do 1 ali več TB prostora, seveda pa lahko tega nadgradite z nakupom dodatnega ali zunanjega diska.

 

Seveda imajo prenosniki številne kriterije odličnosti, tudi vrsto grafične kartice ali operacijskega sistema, vendar vam to ne bo prav veliko koristilo, če ne boste imeli prenosnika z vzdržljivo baterijo. Ta je še posebej pomembna za uporabnike, ki nimajo neprestano na voljo vira električne energije. Preden se odločite za nakup prenosnika, premislite o svojih delovnih navadah in čemu bo vaš prenosnik namenjen v največji meri ter izberite takega, ki vam bo vedno in povsod na voljo v svojem brezhibnem stanju.

 

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE