Aktualno, Prosta delovna mesta

Kdaj lahko podamo in dobimo odpoved delovnega razmerja?

20. 1. 2015

Vsak si želi, da bi svoje delo opravljal z največjim veseljem. Pri tem bi se izpopolnjeval, osebno rasel in tudi veliko doprinesel k samemu podjetju. Žal pa v zadnjih časih ni tako. Lahko bi rekli, da je to postala kar navada Slovenskih podjetij. Odpuščanje ali odpoved delovnega razmerja. Delodajalec te zaposli za tri mesece, nato te ne potrebuje več, in že si na cesti. Današnja prihodnost je negotova. Si res zaslužimo to? Ljudje ne vedo, ali bodo imeli drug mesec za hrano, poravnati položnice, kako bodo preživeli. Prosta delovna mesta pa so omejena.

Ljudje zaradi strahu, da ne bodo sprejeti na prosto delovno mesto podpišejo marsikaj. Večinoma jih pravi:” Bolje delati tri mesece, kakor nič.”

Veliko delodajalcev zaposluje za en mesec, nato ti pogodbo podaljša zopet za en mesec. In tako celo leto. S tem krije svoj hrbet, saj vam lahko poda odpoved kadarkoli. Vendar si ob tem ne predstavlja stisko človeka.

Obstajajo pa tudi primeri, ko podamo sami odpoved delovnega razmerja. Razlogi so lahko čisto različni. Nezadovoljstvo v službi, mobing na delovnem mestu, zaposlitev v novem podjetju. Vendar pa moramo biti previdni, v primeru, da smo sami podali odpoved delovnega razmerja, ali pa smo ga dobili.

Ob zaposlitvi ste dobili pogodbo, v kateri vam piše, kakšen je vaš odpovedni rok. Če imate odpovedni rok tri mesece se tega držite, in podjetju tudi to sporočite. Tako bo podjetje imelo čas, da najde drugega delavca in ga uvede  na vaše delovno mesto. Če želite službo zapustiti čim prej, pred odpovednim rokom, se o tem pogovorite z delodajalcem. Če podate odpoved o delovnem razmerju je priporočljivo, da jo napišete tudi v pisni obliki. Tako boste imeli kritje tudi zase.

Podate lahko tudi izredno odpoved o delovnem razmerju.

To lahko podate iz naslednjih razlogov:

  • Delodajalec vam več kot dva meseca ni omogočal dela in tudi izplačal zakonskega nadomestila plače.
  • Vam vsaj dva meseca ni izplačeval plače, oz vam je izplačeval zmanjšano plačo.
  • Vam v celoti ni plačal prispevkov za socialno varnost zadnje tri mesece.
  • Vam ni zagotavljal varstva in zdravja pri delu.

Vse informacije v zvezi, da podate izredno odpoved si lahko preberete tudi na spletnih straneh in povprašate na zavodu RS za zaposlovanje.

Prav tako pa bodite zelo previdni, če dobite odpoved delovnega razmerja. Veliko se sliši, da delodajalci kršijo pravice delavcev. Brez odpovednega roka, vas ne smejo vreči na cesto, razen če v pogodbi nimate nič napisano. Delodajalec naj vam tudi pisno napiše zakaj vas odpušča. Ali vas več ne potrebuje, ne izpolnjujete zahtev, iz krivdnih razlogov, poslovnega razloga. Če ste zaposleni za določen čas, recimo pol leta, vam po preteku delovnega časa delodajalec lahko poda odpoved delovnega razmerja brez odpovednega roka.

Če ste zaposleni za nedoločen in določen čas in delovno razmerje ne preneha po vaši krivdi, ste upravičeni do odpravnine. Preberite si prenovljen zakon o delovnih razmerji (ZDR-1).

Zelo pogost pojav v zadnjem času je odpuščanje nosečnic. Delodajalci večinoma podajo čisto drugačne razloge za odpoved delovnega razmerja, le nosečnost ne. Bodoče mamice, pozanimajte se o svojih pravicah. Nihče vas nima pravice metat na cesto, za to ker ste noseče in vam prekinjat predčasno zaposlitve. Delodajalec vam mora, po predložitvi zdravniškega potrdila, da ste noseče omogočit varno delo, ki ne bo škodovalo vam in vašemu otroku.

Ko se boste prijavili na zavodu RS za zaposlovanje, vas bodo povprašali o razlogih za prenehanje delovnega razmerja. Če ste podali odpoved delovnega razmerja brez utemeljenega razloga, vas ne bodo dodali na seznam iskalcev dela in vam posredovali prosta delovna mesta. S tem smatrajo, da ste odpoved delovnega razmerja prekinili sami in ne potrebujete dela. Zato morate od delodajalca zahtevati, da vam pisno potrdi odpoved delovnega razmerja z njegove strani.

Rate this post
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Prosta delovna mesta - poiščite si zaposlitev
Average rating:  
 0 reviews

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE