Razno, Zdravlje

Nevrološki pregled – vse, kar morate vedeti o njem

25. 5. 2023

Nevrolog obravnava bolezni živčnega sistema, kar pomeni, da se ukvarja z diagnosticiranjem, zdravljenjem in obvladovanjem bolezni živčevja. Pregled pri njem je torej nujen, če menite, da se soočate s katero od bolezni živčevja.

Nevrološki pregled je nujen, če pri sebi opazite simptome kot so zmedenost, mravljinčenje, glavobol, zmanjšana mišična moč, epileptični napadi, motnje spominov, oteženo premikanje udov, izpad senzorike, motnje vida, izguba zavesti, obrazne bolečine in podobno. Vsi ti simptomi lahko nakazujejo katero izmed nevroloških bolezni, denimo na možganskožilne bolezni, infekcijske bolezni osrednjega živčevja, bolezni hrbtenjače, epilepsije, možganske tumorje, poškodbe glave, demence in še bi lahko naštevali.Ob omenjenih simptomih vas bo osebni zdravnik napotil na nevrološki pregled, katerega cilj je oceniti delovanje vašega živčnega sistema in ugotoviti, na katerem mestu je prišlo do lezije. Tako kot vsak pregled, se bo tudi nevrološki začel s pogovorom, s čimer bo nevrolog skušal ugotoviti vašo anamnezo. Poskušal bo ugotoviti vzrok in mesto vaših težav. Za natančno anamnezo mu boste morali natančno opisati, kdaj so se pojavile težave, kako hude so ter kaj težavo sproži oz. omili. Seveda vas bo vprašal tudi o morebitnih boleznih v družini. Anamnezi sledijo različni nevrološki pregledi – glede na anamnezo se nevrolog odloči za določen pregled, nikoli namreč ne bo opravil celotnega pregleda. Nevrolog lahko opravi pregled duševnega stanja, preiskavo lobanje, pregleda delovanje možganskih živcev, motoričnih funkcij, zgornje in/ali spodnje okončine, celoten trup in koordinacijo gibov, ali pa opravi preiskavo senzibilnosti. Po končanem pregledu boste ponovno deležni pogovora z nevrologom, ki vam bo predlagal nadaljnje zdravljenje.

nevrološki pregled
Tako kot vsak pregled, se bo tudi nevrološki začel s pogovorom, s čimer bo nevrolog skušal ugotoviti vašo anamnezo.

Nevrološki pregled je torej popolnoma neboleč, nanj pa vas bo osebni zdravnik napotil, če mu boste potožili po simptomih, ki so tipični za različne nevrološke bolezni. Nikoli (ali pa le izjemoma) ne boste deležni celotnega nevrološkega pregleda, saj se na podlagi anamnezo nevrolog sam odloči, katere preglede in preiskave bo opravil.

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE