Dom in vrt

Krožne žage za vsestransko rabo

16. 2. 2022

Pripomoček, ki se uporablja predvsem za profesionalno delo, je primeren prav tako za rokovanje v domači delavnici. Krožne žage so žage z zobatim ali abrazivnim diskom, ki omogočajo dolge in ravne reze z rotacijskim vrtenjem žaginega lista, za rezanje različnih materialov.

Primerne so za ljubitelje in profesionalne delavce. Le-te so priljubljene in tudi potrebne za hitro, natančno in zanesljivo izvedeno delo. Glede na kakovost te vrste bi rekli, da je treba biti pozorni na vhodno moč in število vrtljajev, ki jih le-ta lahko ponudi.

Krožne žage

Takšne vrste žage lahko najdete v fizičnih ali spletnih trgovinah, kot je to npr. Interdiskont.

Vrste

Ker je za različne dejavnosti treba izbrati tudi pravo vrsto, smo vam pripravili vpogled v nekaj primernih žag, ki so priljubljene za domačo in profesionalno rabo.
Na voljo so omrežne ali baterijske:

 • Žage z vodilom,
 • mini krožne žage,
 • akumulatorske,
 •  

Žage z vodilom

Se uporabljajo predvsem za rezanje materialov v primeru daljših rezov. Odlične so za natančno rezanje, saj vam vodilo pomaga ustvariti ravno linijo čez material. Te privilegije imajo predvsem ročne žage.

Mini

Natančne, majhne in izredno funkcionalne so mini žage, ki so odlične za hitre reze različnih materialov, imajo dodani dve univerzalni rezili. Takšne žage se uporabljajo npr. za rezanje laminata.

Akumulatorske

Prednost le-te je uporaba brez električnega omrežja, saj vsebuje akumulatorsko baterijo, ki jo zlahka napolnite preko pomnilnika. Baterija vzdrži več ur dela in omogoča enostavno uporabo orodja, brez zapletanja s kablom, med samim delom.  

Namizne žage

Ali tako imenovane cirkular žage so izredno priročne za prečno in vzdolžno rezanje lesa, plastike ali desk. Le-te so močne, priročne in enostavne za samo uporabo. Veliko jih vsebuje tudi priključek za odsesavanje delcev, tako da bo delavnica ostala čista.

Uporaba krožne žage

Uporaba teh vrst je razširjena in omogoča širšo obdelavo in delo. Te žage žanjejo veliko število povpraševanj, saj lahko z njo režete različne materiale, kot so na primer:

 • trden les,
 • vezana plošča,
 • talne obloge,
 • plastika,
 • pločevinasti materiali,
 • MDF umetne plošče in več.

Znane so po tem, da se uporabljajo za hitro in natančno žaganje v ravni črti. Odlikuje se za dolge reze ter za rezanje debelih obdelovancev. Ponujajo se kot odlično baterijsko ali električno orodje, ki je zmožno rezati ravno, natančno in čisto.

Kako izbrati primerne krožne žage zase?

Odvisno od vašega dela se vsako orodje razlikuje po določeni velikosti lista, ki določa največjo globino reza. Na voljo so v različnih velikostih, glede na premer žaginega lista. Zmerna oz. najpogostejša širina, ki jo uporabljajo te žage, je od 155 mm do 165 mm. So pa tudi takšne, ki vsebujejo rezilo v velikosti 190 mm ter največje do 225 mm.

Večje je po navadi boljše, saj z njo lahko režete različne debeline. Ocenjujejo se tudi po številu vrtljajev žaginega lista. Izbira primerne žage je torej odvisna od tega, kaj delate in kako debel material obdelujete.

Številni modeli imajo možnost nastavitve poševnega rezanja do kota 45 °C ter različne velikosti ročice, ki vam mora ob samem delu ustrezati in ne sme biti v napoto.

Obvezno preverite, da ima varnostno stikalo, zaščito rezila, protiblokirno sklopko, zaklep rezila ter upoštevajte navodila, ki vam jih poda strokovnjak.

Glede na to, kakšno storitev opravljate, lahko izbirate med manjšimi baterijskimi primeri, ki so izredno funkcionalni, ko morate poseči po višini ali odrezati tanek do srednje debel material. Močnejše, krožne žage z močjo do in več kot 2000 W so primerne za profesionalno rabo, saj z lahkoto režejo debelejše in trdnejše materiale.

Zamenjava žaginega lista

Listi so zasnovani posebej za vsak material, ki ga boste rezali, zato se tudi razlikujejo po videzu. Krožne žage imajo načeloma enak princip zamenjave rezila:

 1. če je le-ta priklopljena na omrežje, jo izklopite
 2. Vreteno zaklenite s pritiskom na gumb za zaklepanje
 3. Gumb držite, medtem ko odvijate vijak rezila
 4. Odprete zaščitno varovalo lista žage
 5. Star list vzamete ven in namestite novega
 6. Pazite, da list namestite pravilno, v smeri puščice, ki je naslikana na njem
 7. Namestite raven del podložke na žagin list
 8. Medtem držite gumb za zaklepanje in privijte nazaj vijak.

Dodatki in praktične funkcije

K žagi je predvsem ob profesionalni rabi zmeraj dobrodošlo, da ima dodatke, ki olajšajo vaše delo. Ti dodatki so raznoliki in so seveda za vsako vrsto žage drugačni. Med najpogostejšimi najdemo:

 • vrečko za prah, ki preprečuje, da bi se prah širil po prostoru oz. v okolico, kjer delate;
 • gumijast ročaj pripomore k funkcionalnosti dela in lajša tresljaje med rezanjem materiala ter omogoča udoben prijem;
 • varnostni pokrov je obvezna zaščita, ki preprečuje, da bi se med delom z žaginim listom poškodovali;
 • nastavek za odsesavanje prahu – izredno priročen del, ki ga lahko povežemo s primernim sesalnikom, ki neprestano sesa nastali prah ali drobce ob rezanju materiala.

Kadar iščete popolno orodje za svojo domačo ali profesionalno delavnico, povprašajte, glede na svoje delo, katere krožne žage bi bile primerne za vas. Tako boste lahko s primerno močjo in vrsto izbranega orodja opravljali pomembno funkcijo varno in kakovostno.

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE