Razno

Stoletje vinarske tradicije Kleti Krško

31. 3. 2024

Prisotnost Kleti Krško v lokalnem okolju traja že skoraj stoletje. Klet Krško z bogato zgodovino, edinstveno kulturo ter miti in legendami je postala sinonim za vrhunsko vino in nepozabna vinsko-gastronomska doživetja.

Klet Krško in njen kulturni pomen

Klet Krško je umeščena v staro grajsko klet v neposredni bližini Šrajbarskega turna ter mavzoleja rodbine Auersperg. Brez prispevka te zgodovinske rodbine, ki je med leti 1653 in 1903 močno zaznamovala to območje, Klet Krško ne bi imela tiste posebne vrednosti, ki jo ima danes. Posebej izstopa grof Anton Aleksander Auersperg (Anastazij Grün), ki je poleg svojega podjetniškega duha izkazoval tudi izjemen čut za kulturo in umetnost. Njegovo navdušenje nad vinsko kulturo je pritegnilo celo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Klet Krško

Simbol tradicije in kvalitete

Pri oblikovanju zgodbe jih navdihuje zgodovina gradu, ki jih obdaja, ter ljudje, ki so z njim povezani in so v njem pustili svoj pečat.
Stara grajska klet sega v leto 1770. Iz nje so že v preteklosti prihajala priznana vina, in s ponosom nadaljujejo to bogato tradicijo. Kot poklon Šrajbarskemu turnu so poimenovali njihovo linijo vin Turn, ki nosijo duh in zgodovino tega pomembnega kraja.

Predanost, tradicija, inovativnost

Njihove vrednote – predanost, tradicija in inovativnost – so temelj njihovega delovanja. Vsako vino, ki ga ustvarjajo, odraža njihovo zavezanost kakovosti in strast do vinogradništva. Verjamejo, da se vse začne v vinogradu, zato si s kooperanti prizadevajo za pridelavo najboljšega grozdja, ki je osnova za njihova vrhunska vina. Kot zadruga povezujejo skoraj 200 vinogradniških družin, skupaj pa skrbijo, da se tradicija vinogradništva prenaša iz generacije v generacijo.

Inovativnost v vinogradništvu in vinarstvu

Njihova inovativnost se kaže v presenetljivih okusih njihovih vin, ki so rezultat dolgoletnih izkušenj in uporabe sodobne tehnologije. Vsako vino je unikatno in odraža njihoo zavezanost kreativnosti in vrhunski kakovosti. Terroir z edinstveno kombinacijo lege, podnebja in tal vpliva na okus in karakter vina. Vsak vinograd ima svoj terroir, ki daje vinu posebno identiteto in izraznost. Trta je bistvo vinogradništva, saj se vse dogaja okrog nje. S svojo rastjo, listjem in grozdjem trta ustvarja osnovo za nastanek kakovostnih vin. Z znanjem, izkušnjami in strastjo ljudje skrbijo za vinograde, da pridelajo najboljše grozdje. Vinogradniki skrbijo za vsak korak od sajenja trt do trgatve, pri čemer vsak grozd obdelajo s posebno pozornostjo.

Ustvarjanje idealnih pogojev za rast trte

Vinogradi se razprostirajo na gričih in pobočjih ter so izpostavljeni celinskemu podnebju, ki prinaša največ sončnih dni v poletnih in jesenskih mesecih ter topla in suha poletja ter mrzle zime z obilico padavin v pomladnem in jesenskem času. Podnebje vinogradov zaznamujejo letne padavine v razponu do 1.200 mm, nadmorska višina med 200 m in 400 m ter približno 2000 sončnih ur letno, kar ustvarja idealne pogoje za rast trte in dozorevanje grozdja.

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE