Aktualno, Prosta delovna mesta

Izseljevanje v upanju na boljšo prihodnost

17. 12. 2014

Ekonomska kriza in pomanjkanje prostih delovnih mest sta v zadnjih letih povzročila večje migracije ljudi, ki upajo na boljšo prihodnost v tujini. Predvsem mladi so se znašli v nezavidljivem položaju, saj je število visoko šolanega kadra v porastu, delovnih mest primernih izobrazbi pa praktično ni. Velika večina jih obvlada vsaj enega ali več tujih jezikov, so komunikativni in prilagodljivi. Želijo si ustvariti družino in imeti svetlo prihodnost, ki je za njih v domači državi nedosegljiva. Z begom možganov se srečuje celotna Evropa, ne samo Slovenija. Visoko izobražen kader išče dobre delovne pogoje, ki so jih v tujini pripravljeni ponuditi.

Zelo visoki odstotki izseljencev so predvsem na Pirenejskem polotoku. Zanimive službe za perspektivne mlade inženirje se najdejo predvsem v Latinski Ameriki. Tam so dobre možnosti za napredovanje in sta tako trdo delo kot izobrazba cenjena. Za Slovence sta zaenkrat najbolj zanimivi Avstrija in Nemčija. V Avstrijo veliko Slovencev migrira na dnevni bazi zaradi same bližine, medtem ko je potrebna za delo v Nemčiji selitev za dlje časa. V zadnjih letih sta postali zanimivi destinaciji za migracijo Avstralija in Nova Zelandija. Obe ponujata širok nabor delovnih mest za različne izobrazbe.

Prosta delovna mesta

Do delovnih mest v tujini pa ni tako lahko priti, kot se to zdi na prvi pogled. Najprej je potrebno najti destinacije, kjer so znanja in izobrazba, ki jih posameznik premore, sploh zaželeni. Za prosto delovno mesto lahko izvemo preko prijatelje ali znancev, ki so že migrirali, informacije lahko pridobimo v agenciji za zaposlovanje v tujini, veliko podatkov pa lahko najdemo že preko interneta. Obstaja ogromno spletnih portalov za iskalce zaposlitve v tujini; themuse.com ali monster.com. Včasih se najdejo zanimivi oglasi za prosta delovna mesta v tujini tudi v različnih časopisih ali revijah. Za začetek se je priporočljiv sestanek z svetovalcem za iskanje zaposlitve, saj je lahko ta oseba odličen vir različnih informacij.

Ko se rešijo začetne težave, se je potrebno informirati o dokumentih in dovoljenjih, ki jih oseba potrebuje za življenje in delo v določeni tuji državi. Delo v tujini ni lahko in na začetku je potrebno sprejeti tudi slabše plačana dela. Vendar pa je tudi to dobra priložnost za izpopolnjevanje jezika, asimiliranja v okolje in prilagajanje novi kulturi. V tem času se lahko opravlja razgovore za bolje plačana dela in iskanje kontaktov ter navezovanje stikov.

Ne glede na vse težave, čas in pa denar, ki ga je potrebno vložiti za delo v tujini, je še vedno velika večina pripravljena to potrpeti, kot pa stagnirati v Sloveniji. Gospodarska kriza se je še poglobila in rešitev še ni videti na obzorju. Mladi izobraženci imajo v dobi tehnologije vse informacije na roki in jih tudi s pridom izkoriščajo. S trebuhom za kruhom je v Sloveniji trend že nekaj časa in vsako leto se število migrantov povečuje. Za rešitev težav se je potrebno problema krize lotiti celostno. Potrebna je prilagoditev šolstva in usmerjanje mladih v poklice, s katerimi si bodo lahko našli delo. Če bodo ljudje imeli delo in bili za opravljeno delo tudi plačani, bodo ostali doma in ustvarjali dobiček za lastno državo.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Prosta delovna mesta - poiščite si zaposlitev
Average rating:  
 0 reviews

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE