Zdravje

Izkašljevanje lajšamo z različnimi pripravki

6. 7. 2024

Tudi vi ali pa vaši otroci pogosto kašljate? Če gre za moker kašelj bi bilo dobro, da bi začeli uporabljati kakšen sirup za lažje izkašljevanje, zato vam svetujemo, da čim prej obiščete lekarno in se tam pozanimate o možnih rešitvah za vaše težave s kašljem.

Kašelj v resnici ni škodljiv za nas (razen v nekaterih primerih, ko gre za hujše bolezni), saj je to naravni obrambni mehanizem našega telesa. Na ta način se čistijo naše dihalne poti. Pa vendar zna biti kašljanje včasih zelo zoprno, sploh če traja dlje časa ali če dobimo napad kašlja v nepravem času – recimo, ko smo na pomembnem sestanku. Če se kašljanje ne neha po 14 dneh, morate obiskati zdravnika. Kašelj ni le en – poznamo več oblik kašlja in od tega, kako kašljamo, je odvisno tudi, katero zdravilo, sirup ali kakšne druge pripravke naj bi jemali. Če imate suh kašelj, torej ne izkašljujete nobene sluzi, morate poseči po različnih pripravkih za umirjanje kašlja, nasprotno pa moker kašelj, torej ko izkašljujemo slu, zdravimo s pripravki za lajšanje izkašljevanja. Suh kašelj lahko ves čas ostane suh, ali pa sčasoma preide v moker kašelj. Pripravki za umirjanje kašlja so različni, od sirupov pa do tablet. Za umirjanje kašlja je denimo zelo dober slezov sirup ali pa čaj iz sleza, tudi trpotec je odličen. Islandski gorski čaj lahko zaužijete v obliki čaja ali pastil. Za lažje izkašljevanje se priporoča Prospan – najdete ga v obliki sirupa, pastil in šumečih tablet. Mokrega kašlja ne smemo zdraviti s pripravki za umirjanje kašlja, saj bi s tem povzročili zastajanje sluzi v pljučih in si otežili, če ne celo zakomplicirali, zdravljenje. Pomembno je tudi, da veliko pijete, še najbolje tople napitke.

izkašljevanje
Prospan lajša izkašljevanje.

Kašelj je v osnovi dveh vrst – suh in moker. Suhega zdravimo s pripravki za umirjanje kašlja, mokrega pa s pripravki za lažje izkašljevanja. Če ne veste, kakšna zdravila obstajajo, obiščite najbližjo lekarno, kjer vam bodo z veseljem pomagali.

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE