Aktualno, Razno

Zakaj je izobraževanje o informacijsko-komunikacijski tehnologiji pomembno?

2. 1. 2017

Verjetno ste v zadnjih letih marsikdaj zasledili izraz »strokovnjak za informacijsko tehnologijo oziroma na kratko kar »IT-strokovnjak« ali, še krajše, kar IT oziroma »ajti«. Če sami ne spadate mednje ste se ob tem, ko ste slišali katerega od teh izrazov, verjetno vprašali, kaj za vraga je to. Kaj pa on oziroma ona sploh počne? Glede na to, da ne poznate niti enega, verjetno že nič pametnega. Vendar se tu motite. Omenjeni strokovnjaki za informacijsko tehnologijo so visoko izobraženi posamezniki, ki so danes ključni za to, da v pisarnah in na nekaterih drugih delovnih mestih vse poteka tako, kot mora.

IKT-tehnologije prevzemajo

Še pred nekaj desetletji delovno mesto strokovnjaka za IKT – informacijsko komunikacijsko tehnologijo, ne bi bilo relevantno oziroma sploh ni obstajalo. Danes, ko se IKT venomer razvija in spreminja, pa so gotovo potrebni tudi ljudje z obširnim bazenom znanja o njej.

Morda se sprašujete, kaj je informacijsko-komunikacijska tehnologija? Preprosto, to so nove tehnologije, preko katerih lahko komuniciramo. Sem spadajo namizni računalniki in prenosni računalniki, ki jih poznamo že precej dolgo, pa tudi novejši izumi, kot so pametni telefoni, tablični računalniki in podobno.

IKT

Normalnega življenja brez teh naprav si zadnja leta ne moremo več predstavljati, niti v zasebnem, niti v poslovnem življenju. Na zasebni ravni nam IKT-tehnologija omogoča, da pridobivamo informacije, ki jih potrebujemo, in vedno ostajamo v stiku z ljudmi, ki so nam pomembni. Na poslovni ravni IKT-tehnologija prav tako omogoča enostavnejšo in bolj daljnosežno komunikacijo, informacije se prenašajo z nepredstavljivo hitrostjo in tako pred konkurenco, ki se teh tehnologij ne poslužuje, pridobimo veliko prednost.

Nova delovna mesta

Ravno zato, ker je področje informacijsko-komunikacijske tehnologije tako razvejano, je to področje ponudnik obilnega števila delovnih mest, ki jih zlepa ne bo zmanjkalo. Ko se bo čedalje več podjetij odločalo za korak naprej, v novo IKT, bodo morali hitro postati informacijsko pismeni oziroma za to najeti strokovnjaka. Delovnih mest na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije tako gotovo še ne bo kmalu zmanjkalo. Ravno zato je odločitev za izobraževanje v IKT Izobraževalnem centru podjetja Telekom Slovenija gotovo pametna.

Kaj dela IT-strokovnjak?

Ker tehnologija vedno raste in se razvija, je delo IT-strokovnjaka zelo dinamično. Lahko bi rekli, da dan dnevu ni enak, saj je strokovnjak za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo vedno na lovu za novimi dognanji in novimi znanji na svojem področju. Izobraževalni center Telekoma Slovenije, vam bo omogočil, da se zaposlite kot administrator, strokovnjak za IT-podporo …

In kaj boste lahko z vašo novo izobrazbo, pridobljeno pri Telekomu Slovenije, sploh počeli? Če boste postali administrator, boste zadolženi za vzpostavitev IT-sistema v nekem podjetju in za vzdrževanje tega sistema. Skrbeli boste torej, da bo IT-sistem (oziroma jih bo gotovo več) nemoteno deloval in da uporabniki ne bodo imeli težav z njegovo uporabo.

Če se boste zaposlili v IT-podpori, boste imeli več stika z uporabniki IT-sistemov, saj jim boste pomagali pri nejasnostih in odpravljali težave, do katerih včasih pride pri stiku med uporabnikom in IT-sistemom.

informacijsko komunikacijska tehnologija

Seveda pa sploh ni nujno, da se kot IT-strokovnjak zaposlite v kakšnem že obstoječem podjetju. Postanete lahko tudi samostojni podjetnik, ki svoje storitve ponuja različnim strankam. A nikar ne obupajte zaradi pomanjkanja poslovnih sposobnosti in izkušenj. Telekom Slovenije v Izobraževalnem centru ponuja tudi poslovni program, ki vam bo dal dovolj kompetenc za zagon lastnega posla.

Zanimivo, dinamično delo in obilica delovnih mest, ki čaka na vas … Zakaj se še niste prijavili v Izobraževalni center Telekoma Slovenije? Tudi, če ste že strokovnjak za IKT in bi radi izpopolnili svoje znanje, je nekaj delavnic v IKT izobraževalnem centru Telekoma Slovenije prava rešitev za vas.

5/5 - (1 vote)

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE