Aktualno, Delo v tujini

Slovence privlači delo v tujini

2. 4. 2015

Tujina predstavlja nekaj novega, privlačnega. Delo v tujini je lahko za vas priložnost za nov začetek. Tu ne gre samo za delo oz. zaposlitev, temveč tudi za spoznavanje kulture drugih tujih držav, njihovih delovnih navad in običajev. Lahko veliko pridobite ali pa tudi izgubite. Če ste pripravljeni na izzive, je to prava pot za vas.

Napotki za lažje delo v tujini

1. Samoocena
Preden začnete delati v tujini, je pomembno da realno ocenite svoje sposobnosti, izkušnje, interese, pripravljenost za delo v tujini, znanje jezika, ter za katera prosta delovna mesta ste primerni.

2. Iskanje prostih delovnih mest
Vprašajte se, ali si želite delati kot sezonski delavec, ali iščete zaposlitev za daljše obdobje. Nekatera delovna mesta so razpisana samo za določeno časovno obdobje. V evropski mreži EURES, ki objavlja prosta delovna mesta ter daje še druge napotke, lahko preverite razpoložljivost le-teh.

3. Prijava na delovno mesto
Prijava na prosta delovna mesta v tujini poteka prav tako kot v Sloveniji. Zaželena je uporaba življenjepisa Europass, ki omogoča lažjo primerjavo. Prav tako je zaželeno, da prošnjo napišete v tujem jeziku, oziroma v jeziku, ki ga uporablja država v kateri iščete zaposlitev.

4. Odhod in nastanitev
Za delo v tujini obstaja možnost, da boste opravili veliko razgovorov, ali pa samo enega, da boste izbrani. Čeprav so v tujini na razpolago številna prosta delovna mesta, ni nujno da vam takoj uspe. Po podpisu pogodbe je čas za urejanje selitve. Pred tem je potrebno urediti še nekatere pomembne stvari:

  • če se selite v tujino za več kot tri mesece, morate upravni enoti sporočiti svoj začasni odhod in novo prebivališče v tujini
  • če pa se selite v tujino za stalno, je potrebno urediti odjavo na upravni enoti
  • pomembno je tudi, da o vašem odhodu obvestite tudi vse institucije s katerimi sodelujete: banka, ZRSZ, pošta, društva, knjižnica..
Delo v tujini
Delo v tujini zanimivo za mlade

Zaposlitev v tujih državah

1. Norveška
Je ena najbogatejših držav v EU. Je priljubljen cilj za iskalce dobro plačanih služb. V ospredju je predvsem zaposlitev na naftnih ploščadih ter ribiških ladjah. Ponuja tudi veliko delovnih mest v turizmu, gostinstvu in zdravstvu. Povprečna plača znaša 4384 evrov, najnižja pa 2460 evrov.

2.  Nemčija
Ima najnižjo brezposelnost v EU. Nemčija išče za predvsem mlado delovno silo, ki se je pripravljena prilagajati ter je željna novega znanja. Če boste bivali v Nemčiji največ tri mesece, za to ne potrebujete posebnega dovoljenja. Minimalna plača znaša 8,5 evrov na uro. Uredba bo postopno začela veljati od 1. januarja 2015 do leta 2017.

3.  Avstrija
Sosednja Avstrija nam je najbližja za delo v tujini. Tam od vas pričakujejo disciplino, red in pripravljenost na učenje. Največkrat prosta delovna mesta so: električar, keramičar, dela na montaži, kuhar, čistilka, zdravstvena nega, diplomiran inženir tehnike in računalništva. Delavci za delo ne dobijo dodatka za prevoz na delo in malico, dobijo pa 13. in 14. plačo. Povprečna neto plača znaša 2.198 evrov.

4. Švica
Veliko ljudi se po zaposlitev odpravlja tudi v Švico, tako imenovano “obljubljeno deželo”. Povprečna plača zanaša od 4.500 evro dalje. Vendar pa je standard življenja visok. Med zimsko sezono so najbolj priljubljena prosta delovna mesta sobaric, učiteljev smučanja, natakarjev. Najemnine stanovanj stanejo tudi 1000 evrov in več mesečno. Delodajalci od vas za delo v tujini zahtevajo poznavanje nemškega, italijanskega in francoskega jezika.

Preden se odločite za pomemben korak, kakor je delo v tujini, je potrebno pretehtati veliko možnosti, si zastaviti vprašanja ter na njih najti odgovore. Za delo potrebujete dober načrt in organizacijo. Kot prvo je pomembno, da imate za delo v tujini vizijo. Brez ideje in predvsem velike želje po delu v tujini, se raje tja ne odpravljajte. V prvi vrsti se pozanimajte o državi, v kateri iščete zaposlitev. Preverite katere stvari je potrebno urediti, kje se lahko zaposlite, ter kakšne pogoje ima delodajalec, ter kaj vam lahko nudi. Razmislite ali boste zaprosili za državljanstvo.

4.3/5 - (3 votes)
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Prosta delovna mesta - poiščite si zaposlitev
Average rating:  
 0 reviews

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE