Aktualno, Delo v tujini

Delo v Avstriji zanima predvsem mlade

2. 1. 2015

Kriza. Brezposelnost. V današnjem času, ko služb v Sloveniji ni na pretek, Slovenci iščejo delo v Avstriji. Tako mladi, kot tudi starejši. Avstrija je v samem vrhu, kjer je najnižja stopnja brezposelnost v državah Evropske Unije.

V Sloveniji se vedno bolj uveljavlja praksa, dela za določen čas. Delodajalci podaljšujejo pogodbe v nedogled, delavci pa se le nemo sprašujejo, kdaj bo prišel trenutek, ko bodo dobili odločbo za prenehanje dela.  Strah v ljudeh povzroča nezadovoljstvo, stres ipd.

Mladi, ki zaključujejo šolanje ali se še šolajo razmišljajo o smislu le tega. Služb po končanem zaključku študija ni, od zraka pa se tudi ne da živeti.  “Treba it z trebuhom za kruhom”, je dostikrat slišati. Je tujina naša prihodnost ali trenutna rešitev?

 

Delo v Avstriji

 

Za delo v Avstriji se je ogrelo že 14.147 Slovencev. Največ zaposlenih je v obmejnih regijah Štajerske, Koroške in Gradiščanske.  Od tega jih je kar 7.000, ki se na delo vozijo vsak dan.

Za tovrstno delo se odločajo predvsem zato, saj so tam delovne razmere urejene, plače so višje delavci pa spoštovani. Delovne navade na avstrijskem trgu so drugačne kot pri nas v Sloveniji. Tam se dela.  Za dobro opravljeno delo pa si tudi nagrajen. Slovenski državljani za delo ne potrebujete delovnega dovoljenja v Avstriji. Ste enakovredi državljanom polnopravnih članic Evropskega gospodarskega prostora ( EGP).  Razlika v delovnih pogojih je tudi ta, da delavci v Avstriji ne dobijo dodatka za prevoz na delo in malico. Dobijo pa 13. in 14. plačo.

Oblika zaposlitve

Delo v Avstriji tako kot pri nas poteka za določen in nedoločen čas.  Delavci lahko opravljajo tudi tako imenovano malo delo, kjer se mesečni zaslužek omeji na 380 evrov. Vendar avstrijski delodajalci, večinoma sklepajo pogodbe za redno zaposlitev. Vedno bolj se uveljavlja tudi sezonsko delo.  V poletnem obdobju so najbolj iskani obiralci sadja, krovstvo. V zimskem času pa je povečano povpraševanje po receptorjih, vaditeljih smučanja, natakarji, kuharji, sobarice… ipd.   Pri nekaterih poklicih prevladuje zaposlitev za določen čas, z mesecem ali dvema poskusne dobe.

Vsak, ki pa se prijavi na razpisano delovno mesto, ni nujno, da bo sprejet. Za delo v Avstriji je zelo pomembno znanje nemškega jezika.  “Sprechen Sie deutsch?” Brez tega je zelo malo verjetno, da boste dobili zaposlitev. Veliko jezikovnih šol ponuja učenje tujih jezikov, tudi na zavodu republike za zaposlovanje se lahko vključite v programe usposabljanja in izobraževanja.  Prav tako delodajalci, dajejo poudarek na delovne izkušnje in pa izobrazbo. Vsako znanje, veščine, in kompetence, ki jih obvladate in ste resnično dobri v njih le izpostavite.

 

 

Najbolj iskani kadri

Če radi tvegate, obvladujete nemški jezik in ste pripravljeni resno delati, je delo v Avstriji pravo za vas.  Povpraševanje po različnih kadrih je veliko. Trenutno se iščejo: medicinske sestre, zdravniki, CNC operaterji, gostinci, sobarice, električarji, kuharji, monterji na montažah, vozniki… Avstrijski delodajalci iščejo predvsem delavce, ki so marljivi, fleksibilni, prilagodljivi ter dihajo za in skupaj z firmo.

Seznam prostih delovnih mest v Avstriji lahko najdete na zavodu republike za zaposlovanje ( EURES),  ter drugih agencijah za zaposlovanje.

Če se ste torej primorani odločiti za delo v Avstriji, vedite da bo to dragocena izkušnja za vašo kariero  in prav tako dobra popotnica za grajenje osebnosti in samozavesti.

3.8/5 - (29 votes)
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Prosta delovna mesta - poiščite si zaposlitev
Average rating:  
 0 reviews

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE