Zaposlitev

Že veste, kaj je coaching?

24. 10. 2022

Sodoben svet zahteva od ljudi nenehna izobraževanja in dokvalifikacije. Med sodobne metode uspešnega vodenja zagotovo sodi coaching – že veste, kjer najti coaching visoke kakovosti, ki vas bo dovolj izobrazil, da boste v podjetniškem svetu zagotovo uspeli?

Kaj je coaching?

Beseda izvira iz angleškega jezika in je v resnici ne prevajamo, pač pa jo kot tujko v večini uporabljamo tudi v slovenskem jeziku. Če bi se trudili s prevajanjem, pa bi govorili o osebnem trenerstvu. V osnovi gre pri coachingu za razvojni pristop, ki je usmerjen in nam pomaga pri delu in komunikaciji oziroma interakciji z ljudmi. Pristop lahko pomaga pri razvoju osebnih sposobnosti in spretnosti posameznika, razvoju njegovih veščin ter spretnostih razumevanja in soustvarjanja z drugimi.

coaching

Glavne prednosti tehnike

Tehnika posamezniku zagotavlja številne prednosti, pri čemer se posebej poudarja izboljšave na področju komunikacijskih in medosebnih spretnosti, razvoju spretnosti vodenja, iskanju primernih rešitev za osebne in s službo povezanih težav, izboljšanje na področju reševanja konfliktov, pozitivne spremembe na področju vedenja ter motivacije, pa tudi povečanje osebne samozavesti.

Med ključne prednosti osebe, ki so šle skozi program, uvrščajo tudi občutke večje pripadnosti, ljudje se po programu počutijo večvredne in bolj podprte. Ključno za vodje pa je tudi, da se počutijo bolj pripravljene na novo vlogo ter pripravljene na organizacijske spremembe.

Je metoda primerna tudi zame?

Čeprav se je znanje na področju coachinga sprva najbolj usmerjalo k razvoju potencialov ter dvigu kompetenc vodilnih na položaju, pa se vrednost znanj danes prenaša tudi v druga okolja. Dostopni so že številni podatki o uporabnosti tehnike tako v šolskem okolju, kjer znanja uporabljajo tako dijaki, študenti, kot njihovi profesorji oziroma predavatelji ter starši. Osnovna vodila tehnika namreč vodijo k razvoju bistvenih kompetenc, spretnosti in znanj, ki jih lahko vsak posameznik uporabi v vseh sferah svojega življenja. Z dosego ciljev izboljšanja osebne izvedbe in usmeritev, pa dosežemo osebno rast in maksimalni razvoj svojih potencialov.

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE