Zdravlje

Zakaj se Ahilova tetiva lahko vname?

12. 5. 2022

Kako zdravimo Ahilovo tetivo lahko izveste na https://www.semos.si/ahilova-tetiva-trn-v-peti/.

Izraz Ahilova tetiva izhaja iz starogrške legende o junaškemu bojevniku Ahilu. Ko je bil še dojenček ga je mati potopila v reko Stiks, to pa mu je dalo nadnaravno ranljivost. Ker ga je mati med potapljanjem držala za peto, je ta ostala edini ranljivi del na Ahilu. Kasneje, ko je odrasel je bil ta strah in trepet bojevnikov, dokler ga med trojansko vojno ni v peto ustrelil Paris, zaradi česar je umrl.

Ahilova tetiva

Ahilovo ime je dobila kita oz. tetiva, ki se nahaja nad peto in povezuje troglavo mečno mišico s petnico.

Čeprav je to najmočnejša človekova tetiva, je precej občutljiv del telesa. Lahko se hitro vname ali poškoduje (pri rekreativnih športnikih večinoma ob nezadostnem ogrevanju in raztezanju, pri profesionalnih športnikih pa zaradi velikih obremenitev).

Do poškodb pride zaradi degenarativnih sprememb, te pa so značilne za zrelo in zgodnje starejše življenjsko obdobje, med 30. in 60. letom starosti. Bolečini v Ahilovi peti rečemo tudi tendonitis, povzroča pa jo konstanten pritisk, draženje in vnetje tetive.

Ahilova tetiva se velikokrat poškoduje pri športih, kot so tenis, košarka, nogomet, rokomet in odbojka.

Za rehabilitacijo po nategu ali vnetju tetive obstajajo različni postopki, ki jih fizioterapevt prilagodi glede na individualno poškodbo in druge okoliščine, ki jih upošteva. Za dokončno okrevanje boste zagotovo potrebovali do nekaj tednov intenzivne fizioterapije. Če je bila potrebna tudi operacija, pa po odstranitvi imobilizacije z gležnja sledi slaba gibljivost gležnja ter je pacient nezmožen normalne hoje, sledi tudi daljša rehabilitacija.

Program rehabilitacije se po navadi začne s testiranjem mišične moči, da lahko fizioterapevt izmeri, kolikšen je obseg preostalih mišic, stopnja gibljivosti gležnja, obseg brazgotin.

Za gibljivost sklepa in pridobitev moči vam fizioterapevt pokaže ustrezne vaje, pri oteklinah, zarastlinah in drugih težavah, pa vam predpiše zdravljenje z aparaturami, ki izboljšajo celjenje tkiv in pospešijo okrevanje.

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE