Zdravlje

Afte v ustih: vzroki, simptomi in zdravljenje

31. 5. 2024

Afte v ustih so pogosta težava, s katero se srečujejo mnogi ljudje. Gre za boleče razjede, ki se običajno pojavijo na notranji strani ustnic, licih, jeziku ali dlesnih, pomagate pa si lahko s tem mazilom www.smrekovit.si/bolece-grlo. Čeprav so afte v ustih neprijetne, večinoma niso nevarne in se običajno pozdravijo same v enem do dveh tednov. Vendar pa lahko v nekaterih primerih povzročajo resne nelagodje in težave pri prehranjevanju in govorjenju.

Natančen vzrok za nastanek aft ni povsem znan, vendar obstaja več dejavnikov, ki lahko prispevajo k njihovemu pojavu. Med najpogostejšimi vzroki so stres, poškodbe ustne sluznice, hormonske spremembe, prehranski dejavniki (kot so pomanjkanje vitamina B12, železa in folne kisline) ter alergijske reakcije na določeno hrano. Prav tako lahko afte v ustih povzročijo določene bolezni, kot so celiakija, Crohnova bolezen in lupus.

afte v ustih

Simptomi so majhne, okrogle ali ovalne razjede z belim ali rumenim središčem in rdečim robom. Te razjede so zelo boleče, zlasti pri dotiku ali stiku s hrano in pijačo. V hujših primerih lahko afte spremljajo tudi otekanje bezgavk, povišana telesna temperatura in splošno slabo počutje.

Ko se pojavijo afte v ustih gre bolj za lajšanje simptomov, saj ni univerzalnega zdravila, ki bi jih popolnoma pozdravilo. Priporoča se izogibanje dražilnim snovem, kot so začinjena hrana, kisline in alkoholne pijače. Uporaba antiseptičnih ustnih vod in lokalnih anestetikov lahko pomaga zmanjšati bolečino in preprečiti okužbe. V nekaterih primerih zdravniki predpišejo kortikosteroidne mazila ali ustne izpiralne tekočine za hitrejše celjenje razjed.

Za preprečevanje ponovnega pojava aft je pomembno vzdrževati dobro ustno higieno in se izogibati poškodbam ustne sluznice. Prav tako je priporočljivo uravnoteženo prehranjevanje z dovolj vitamini in minerali ter izogibanje stresu. V primeru pogostih in hudih aft je smiselno obiskati zdravnika ali zobozdravnika, da se izključijo morebitne resnejše zdravstvene težave.

Afte v ustih so sicer neprijetna, a obvladljiva težava. Z ustrezno nego in preventivnimi ukrepi lahko zmanjšamo pogostost njihovega pojava in omilimo simptome, kadar se pojavijo. Kljub temu, da večinoma ne predstavljajo resne nevarnosti za zdravje, je pomembno, da jim namenimo ustrezno pozornost in nego, da se izognemo nepotrebnim zapletom.

Rate this post

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE