Aktualno, Prosta delovna mesta, Zaposlitev

7 nasvetov kako dobiti zaposlitev

4. 2. 2016

Povsod je slišati kako je v današnjem času težko dobiti zaposlitev. Vendar pa smo za vsa pripravili sedem nasvetov, kako lahko lažje in hitreje pridete do službe.

  1. Bodite pripravljeni

Vsak dan se preko različnih virov objavljajo prosta delovna mesta. Vaše delo je, da znate ta prosta delovna mesta poiskati. Seveda je danes internet največja zakladnica informacije, vendar pa je situacija takšna, da je potrebno uporabiti tudi kakšne drug vir informacij, da bi dobili zaposlitev. Preglejte časopise in ostale tiskane medije, na družbenih omrežij se vključite v različne skupine, kjer se objavljajo prosta delovna mesta. Vprašajte za informacije prijatelje in znance ter se vključite v različne krožke in obiskujte seminarje in predavanja na temo zaposlitve.

  1. Pripravite kakovosten življenjepis in zanimivo prošnjo

Velika večina iskalcev zaposlitve nima dobro in pravilno pripravljenega življenjepisa. Danes je življenjepis v obliki CV-ja in pomembno je, da predstavite svoje podatke kronološko, ostale informacije pa podate kratko, jedrnato in predvsem resnično. Potrebno je izpostaviti informacije, ki so za delodajalca ključne, saj bo veliko življenjepisov izredno podobnih vašemu. Prijavite se na prosta delovna mesta, za katera ste usposobljeni ali imate izkušnje in znanja, ki bi koristile delodajalcu in ga na te informacije tudi opozorite. Pri sestavljanju prošnje je potrebno malce kreativnosti, da izstopate kot oseba in vzbudite pozornost.

  1. Zbirajte informacije

Kot iskalec zaposlitve je vedno potrebno zbirati informacije. Iščite prosta delovna mesta, zanimajte se za podjetja in delodajalce, ki pozitivno poslujejo in zaposlujejo. Bodite na tekočem z različnimi razpisi in subvencijami in si tako povečajte možnost za zaposlitev. Vedno razmišljajte v smeri, kako lahko vi pomagate podjetju in delodajalcu, in ne kaj lahko on stori za vas.

7 nasvetov kako dobiti zaposlitev
7 nasvetov kako dobiti zaposlitev
  1. Izstopajte

To je nasvet, ki ste ga verjetno slišali že velikokrat, vendar ne veste točno, kaj to pomeni. Napišite drugačno prošnjo. V njej napišite kako bi vi doprinesli k razvoju podjetja. Pošljite prošnjo in CV po navadni pošti in vse skupaj dajte v rumeno kuverto, namesto v belo. Če ste že opravili razgovor za službo in čakate na odgovor, se lahko pisno preko e-pošte zahvalite delodajalcu za priložnost. Ponudite delodajalcu mesec dni brezplačnega dela iz vaše strani, da se prepriča v vaše sposobnosti. S tem boste pokazali svojo pripravljenost, odločnost in drugačnost. Delodajalec bo uvidel vaš trud in morda bo zaposlitev vaša.

  1. Izkoristite že znane informacije

Prosta delovna mesta včasih niso objavljena in jih je potrebno poiskati na drugačen način. Izkoristite svoje veze in kontaktirajte delodajalce, pri katerih ste opravljali delo preko študentske napotnice. Če ste morda opravljali v kakšnem podjetju ali društvu obvezno prakso ali prostovoljno delo, se pozanimajte če sedaj tudi zaposlujejo. Prijavite se tudi na Zavod za zaposlovanje, kjer imajo na voljo ogromno subvencioniranih delovnih mest.

  1. Pazite na prvi vtis

Ta nasvet velja pri vseh korakih, ki vodijo do vaše zaposlitve. Najti ustrezna prosta delovna mesta danes je kar težko, zato pazite na prvi vtis že ko opravljate v nekem podjetju prakso ali prostovoljno delo. Potrebno je paziti na obnašanje in izgled tudi ko se prijavljate na Zavod za zaposlovanje ali kadrovsko agencijo. Če si vas bodo ljudje zapomnili v pozitivnem smislu, imate več možnosti za zaposlitev.

  1. Na razgovor za zaposlitev se temeljito pripravite

Kot že omenjeno, je prvi vtis včasih ključnega pomena. To je še posebej pomembno pri razgovorih za službo. Pazite že pri sami obleki, katero boste izbrali. Na razgovor je potrebno priti čist, urejen in primerno oblečen. Pazite na svojo držo, mimiko telesa in izbiro besed. Najpomembneje pri razgovoru pa je, da ste nanj pripravljeni. Oglejte si spletno stran podjetja, preberite članke o njihovem delu, viziji in o poslovanju. Na razgovoru bodite pripravljeni na nekatera tipična vprašanja, katere delodajalci radi zastavijo. Najlažje bo, da pripravite odgovore že doma in jih vadite. Pripravite si tudi nekaj vprašanj za delodajalca, s katerimi boste pokazali interes in pripravljenost.

Tu smo zbrali le nekaj nasvetov, kateri pa so ključnega pomena za zaposlitev. Spremljajte prosta delovna mesta, informirajte se čim več preko najrazličnejših kanalov in tako poskušajte biti vedno korak pred konkurenco.

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE