Aktualno, Prosta delovna mesta

Subvencionirana prosta delovna mesta

3. 4. 2015

Vsak dan se na različnih spletnih straneh, časopisih ter zavodih in društvih pojavljajo nova, zanimiva prosta delovna mesta. Zaposlitev je danes težko najti, zato je država pripravila vrsto subvencij in programov, da olajša iskanje dela iskalcem zaposlitve in pomaga najti ustrezen kader delodajalcem.

Za iskalce zaposlitve so na voljo različna usposabljanja in izobraževanja, ki jim pomagajo najti primerno zaposlitev. Eden od takšnih programov je Usposabljanje na delovnem mestu, kar pomeni, da se iskalec zaposlitve prijavi na prosto delovno mesto, se tam eden, dva ali tri mesece usposablja in ima nato veliko več možnosti za zaposlitev. Na takšno usposabljanje se lahko prijavi oseba, ki je prijavljena med brezposelnimi več kot tri mesece. Takšna prosta delovna mesta so še posebej zanimiva za iskalce zaposlitve, saj je bilo preko tega programa zaposlenih kar 70% udeležencev. Usposabljanje na delovnem mestu krije država oz. Zavod za zaposlovanje, zato za delodajalca takšen delavec ne predstavlja velikega stroška, v času usposabljanja pa ga lahko delodajalec veliko nauči in po koncu usposabljanja zaposli.

Subvencije za zaposlitev

Za iskalce zaposlitve je zelo zanimiv tudi program Delovni preizkus za mlade, ki je namenjen osebam, ki so prijavljene na Zavodu za zaposlovanje in so mlajše od 30 let. Delovni preizkus traja en mesec in tako ima delodajalec dovolj časa, da spozna iskalca zaposlitve in mu preda znanje. Tudi ta program je zelo uspešen, saj veliko kandidatov dobi zaposlitev na takšen način.

Za iskalce zaposlitve je pomembno, da ne spremljajo samo prosta delovna mesta, ampak so seznanjeni tudi z različnimi programi za delodajalce, s katerimi jih država spodbuja k zaposlovanju. Če ustrezate določenim kriterijem, zaradi katerih bi bodoči delodajalec zmanjšal stroške vaše zaposlitve, mu te informacije posredujte. Eden izmed aktualnih razpisov se imenuje Iz faksa takoj praksa, s katerim želijo povečati zaposljivost mladih, ki so končali fakulteto. Pogoj za subvencionirano zaposlitev v višini 6000 € dobi delodajalec, če zaposli osebo mlajšo od 30 let in ki je iskalec/iskalka prve zaposlitve. Zaposlitev pa mora v tem primeru trajati najmanj leto dni.

Prosta delovna mesta, ki jih razpiše delodajalec in za katera zaposli osebe mlajše od 30 let za nedoločen čas, so tudi subvencionirana. Za takšno zaposlitev je delodajalec oproščen plačila prispevkov prvi dve leti zaposlitve. Za delodajalce pride v poštev tudi zaposlitev starejših oseb, za katere so delno oproščeni plačil prispevkov. Prav tako so subvencionirana prosta delovna mesta za invalide, za katere lahko delodajalci uveljavljajo olajšavo v obliki znižanja davčne osnove.

Ko se iskalci zaposlitve prijavljate na prosta delovna mesta, imejte v mislih tudi različne programe, ki vam lahko pomagajo do prve, oziroma naslednje zaposlitve. Delodajalcem je všeč, ko vidijo da so iskalci zaposlitve v toku z informacijami in so angažirani na področju iskanja zaposlitve. Če lahko delodajalec za vašo zaposlitev pridobi kakšno olajšavo ali subvencijo, mu to sporočite in si tako priborite vstop v ožji krog ali pa celo direktno zaposlitev. Delodajalci imajo namreč za vsakega zaposlenega kar nekaj dajatev, ki so za marsikoga velik zalogaj, ne glede na to, da nujno potrebuje več delavcev. Spremljajte prosta delovna mesta ter aktualne razpise tako za iskalce zaposlitve, kot tudi za delodajalce.

2.2/5 - (4 votes)
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Prosta delovna mesta - poiščite si zaposlitev
Average rating:  
 0 reviews

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE