Aktualno, Prosta delovna mesta

Pripravite se na razgovor za službo

16. 1. 2015

Življenjepis ni vedno dovolj, da boste lahko zasedli prosta delovna mesta. Če ste poklicani na razgovor za službo se je treba dobro pripraviti. Večina izmed vas se bo imela priložnost le enkrat predstaviti delodajalcu, zato morate takrat izpasti kar najbolje. Prvi vtis je najpomembnejši.

Ko imate razgovor za službo se pogosto zgodi, da zamujate na razgovor, niste pripravljeni, ne poznate podjetja (njegove vizije, način dela), prikrojite resnico o preteklih izkušnjah ter delovnih mestih. Ne govorite o stvareh, ki so vam bile zaupane na prejšnjem delovnem mestu. Mislili si bodo, da niste vredni zaupanja in izdajate poslovne skrivnosti podjetja.

Vendar se zavedajte, da vas delodajalec lahko kadarkoli preveri. Poklical bo vaše prejšnje delodajalce, ter odkril, da niste govorili po pravici. Najlažji način, da vas preizkusi je, da vam odredi poizkusno obdobje v katerem se morate izkazati.

razgovor-za-službo

Na razgovoru za službo boste deležni naslednjih vprašanj:

 • Kako bi se opisali (Ni se dobro preveč hvalit, pa tudi pretirana skromnost ni dobrodošla.)
 • Zakaj bi želeli delati v našem podjetju? (Pomembno je, da poznate dejavnost s katero se podjetje ukvarja. Poznavanje njihove vizije, poslanstvo vam bo dalo plus točke.)
 • Vaše dosedanje izkušnje na podobnem področju.
 • Na katere svoje lastnosti ste ponosni?
 • Kje se vidite v prihodnosti, čez 5 ali 10 let?
 • Kako lahko doprinesete našemu podjetju?
 • Imate za nas še kako vprašanje, vas kaj zanima?

Napake, ki jih počenete, ko imate razgovor za službo:

 • Preveč govorite (Nikar ne govorite kot “strgani dohtar”ali skačite v besedo. Poslušajte kaj vas izpraševalec vpraša, in šele nato preudarno odgovorite. Počakajte na odziv.)
 • Bonton oblačenja (Ker je danes glede oblačil pestra izbira, nikar nase ne navlecite kar vam pride pod roke. Najbolj primerno za razgovor za službo je, da oblečete temna oblačila, v slogu “poslovnega oblačenja”. Omejite nakit in make up.)
 • Izklopite mobitel ter ne zamujajte (Razgovor za službo jemljite resno, tudi če gre za lažje delovno mesto. Vmes nikar ne pošiljajte SMS sporočil, ali pustite, da vam neprestano zvoni. Tudi zamujanje na razgovor za službo ne bo naredilo dobrega vtisa. Delodajalec bo pomislil, da je to vaša navada, in da boste zamujali tudi v službo.)
 • Preveč zadržani (Bodite taki, kot ste. Če boste preveč zadržani, ne boste predstavili vseh svojih kompetenc. Delodajalec si lahko misli, da težko navezujete stike).
 • Govorite o stvareh, ki so vam tuje (Če se z delodajalcem pogovarjata o delovnem mestu, o načinu nekega dela, mu tudi iskreno povejte, da te stvari še ne poznate dobro. Ste pa s pripravljeni izobraževati in naučiti. Blefiranje ni še nikomur pomagalo.)
 • Zanimanje za dopust, plačo (Delodajalca ne sprašujete takoj za plačo. Prepričajte se, da vam je naklonjen, da imate velike možnosti, da vas zaposlit. Šele ko imate drugi razgovor za službo, potipajte tudi ta področja, vendar nevsiljivo).
 • Če ste zavrnjeni se sprijaznite (Tudi, če ste zavrnjeni s strani delodajalca, ne smeti imeti slabega mnenja osebi. Tudi prepirati se z njim oz. ga prepričevati, naj vas le vzame v službo, ni pametno. Tako boste pokazali svojo šibkost. Vljudno se mu zahvalite, in mu povejte, da upate, da boste izbrani kdaj drugič.)

Zavedati se morate, da se na prosta delovna mesta prijavi tudi po 100 ljudi in več. Delodajalec bo izbral tistega kandidata, ki bo nanj naredil dober vtis. Nič vas ne stane, če se potrudite in predstavite v najboljši luči.

Rate this post
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Prosta delovna mesta - poiščite si zaposlitev
Average rating:  
 0 reviews

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE