Aktualno, Prosta delovna mesta

Kaj naj vsebuje prošnja za delo?

19. 1. 2015

Vsak med vami se je že srečal z situacijo, ko je moral iskati prosta delovna mesta, ter posledično napisati prošnjo za delo. Prošnja za delo, je vaša izkaznica, ki mora biti napisana kakovostno. Delodajalcu morate biti zanimivi. Prepričati ga morati, da je vaša prošnja za delo najboljša in da ste vi tisti, ki ga potrebuje v svojem podjetju.

Vendar ni lahko napisati prošnje. Prošnja za delo ne sme biti predolga, niti prekratka. Predstavite vaše glavne značilnosti, izobrazbo, delovne izkušnje, kje ste videli oglas za delo, ter zakaj mislite, da ste vi tisti pravi za zasedbo delovnega mesta.

Na začetku boste morali za prosta delovna mesta, napisati po več prošenj. Od začetka se boste lovili, kaj napisati, kako začeti. S časom vam prošnja za delo ne bo predstavljala problemov, saj velja rek “Vaja dela mojstra”.

Preden začnete za prosta delovna mesta pošiljati prošnje, vam svetujem, da se pozanimate o podjetju, pri katerem bo vaša prošnja za delo pristala. V današnjem času, ko imamo na voljo internet, ni težko dobiti določenih informacij. To vam bo vzelo nekaj minut, vendar boste naredili vtis na delodajalca.

Druga možna izbira je, da povprašate pri znancih, prijateljih kateri poznajo delodajalca. Ti vam bodo iz prve roke povedali, kako je delati v tem podjetju, kaj je treba paziti. Tako boste najlažje ugotovili, ali imate vse sposobnosti, spretnosti in znanja, ki jih potrebujete pri razpisanem delu.

Preberite si, s čim se ukvarja podjetje, kakšna je njegova vizija, kako poteka način dela, ter s katerimi trgi posluje. Tako si boste lažje predstavljali vašo vlogo v temu podjetju. Ko boste prišli na razgovor, vam bo delodajalec začel razlagati, s čim se podjetje ukvarja ter kakšne interese ima. Takrat pa nastopite vi. Delodajalec bo pozitivno presenečen, saj boste že nekaj vedeli o podjetju, ter tako lahko podali nove predloge za izboljšave, nove projekte, ipd…

Prošnja za delo

Prošnja za delo naj obsega naslednje točke:

 • Kontaktne informacije (Tu napišite vaše podatke: Ime in priimek, naslov, mail, telefonska številka).
 • Kje ste zasledili oglas in na katero delovno mesto se prijavljate (Če delovno mesto ni napisano, potem pod zadevo napišite “Prošnja za zaposlitev”).
 • Prošnja za delo naj obsega tudi vašo izobrazbo, ter vaše kompetence. Če je le možno, priložite zraven ustrezna dokazila ( Spričevala, priporočila, ipd…).
 • Napišite, zakaj ste vi primerni za to prosto delovno mesto in zakaj vas zanima (Vsako delovno mesto ima svoje zaposlitvene pogoje. Pokažite motiviranost nad delovnim mestom).
 • Delodajalcu povejte kaj mu lahko nudite, ter kaj boste doprinesli samemu podjetju.
 • Vedno si shranite kopijo prošnje za delo.
 • Če ste kot iskalec prijavljeni na ZRSZ ( zavod republike Slovenije za zaposlovanje) lahko povprašate ali se jim prošnja zdi primerna, ter ali jo lahko izboljšate.
 • Na internetu imate veliko primerov prošenj za zaposlitev. Poglejte si jih.
 • Pazite na pravopisne napake in uporabite bel papir, če je prošnja za delo poslana po pošti.
 • Prošnja naj ne bo daljša od ene A4 strani. Delodajalci nimajo časa prebirati vašega pisanja. Bodite kratki in jedrnati.
 • Prošnja za delo, naj se spreminja glede na razpisana prosta delovna mesta. Osnova naj ostane enako, ostalo vsebino pa prilagodite.

Če ste še zmeraj prepričani, da vaša prošnja za delo, ni to kar ste želeli, se lahko obrnete na ustrezne institucije. Te vam bodo pomagale, da bo vaša prošnja za delo napisana ustrezno in kakovostno.

Delodajalce pritegne drugačnost, zato bodite izvirni in drugačni, od drugih iskalcev zaposlitve.

Rate this post
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Prosta delovna mesta - poiščite si zaposlitev
Average rating:  
 0 reviews

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE