Aktualno, Prosta delovna mesta

Zaposlitev v zdravstvu je lep poklic

7. 1. 2015

Večina osnovnošolcev, se v zadnjem razredu osnovne šole sprašuje, kam naprej v šolo. Veliko jih tudi ne ve, kaj si sploh želijo početi v življenju. Morda učiti v šoli, biti zidar, čistilka, direktor, ali pa pomagati in reševati ljudi, ter tako iskati zaposlitev v zdravstvu. V današnjem času, imamo na izbiro kar nekaj srednjih šol, visokih in višjih, ter fakultet, ki se navezujejo z zdravstvom.  Zaposlitev v zdravstvu predstavlja veliko odrekanj, vendar ob tem dobimo tudi zelo veliko osebno zadovoljstvo. Ni lepšega, kakor, da pomagaš bolnemu človeku, mu popraviš zob, narediš obvezo ali se z njim samo pogovoriš.

V Sloveniji imamo kar nekaj srednjih zdravstvenih in višjih šol ter fakultet za medicino, s katerimi si lahko pridobite zaposlitev v zdravstvu:

 • Srednja zdravstvena in kemijska šola (Novo Mesto)
 • Srednja zdravstvena šola (Zagorje, Ljubljana, Celje)
 • Srednja zdravstvena in kozmetična šola (Maribor)
 • Zdravstvena fakulteta (Ljubljana)
 • Medicinska fakulteta (Ljubljana, Maribor)
 • Visoka šola za zdravstvo (Izola)
 • Visoka šola za zdravstvene vede (Slovenj Gradec)
 • Visoka šola za zdravstveno nego (Jesenice)
 • Visoka šola za zdravstvo (Novo Mesto)

Zaposlitev v zdravstvu ne pomeni, samo to, da ste lahko medicinska sestra. V današnjih časih šole ponujajo različne veje in poklice v zdravstvu. Lahko postanete fizioterapevt, zdravnik, zobozdravnik, travmatolog, farmacevt, mikrobiolog, babica, sanitarni inženir, radiolog, psihiater. Vsako šolanje boste seveda, dopolnili z obvezno prakso, kasneje pripravništvom, da si zagotovite zaposlitev v zdravstvu.

Zaposlitev v zdravstvu

Zaposleni v zdravstvu opravljajo fizično in psihično težje delo, ki pa je tudi zelo odgovorno, a hkrati humano delo. V veliki večini se zdravstveno osebje ne posveča samo pacientom, ampak v težjih problemih tudi s svojci. Razložiti jim je potrebno stanje pacienta, možnosti zdravljenja, morebitne posledice. Velikokrat medicinske sestre v hecu pravijo, da znajo biti svojci skoraj bolj naporni kot pacienti. Zaposlitev v zdravstvu prinaša tudi tveganja, predvsem v komunikaciji in samem delu. Za učinkovito in uspešno medsebojno delo in komuniciranje, je potrebno vložiti veliko truda in energije, saj je prenos informacij zelo pomemben, prav tako tudi natančnost.

Medicinska sestra:

 • Medicinska sestra mora biti potrpežljiva, natančna, odgovorna, zanesljiva. Zaposlena v zdravstvu mora imeti občutek za človekoljubnost, strpnost, prijaznost.
 • Za poklic medicinske sestre je potrebno zaključiti zdravstveno šolo – smer medicinska sestra.
 • Dodatno se mora izobraževati na seminarjih, kongresih, strokovnih revizijah.
 • Med naloge medicinskih sester spadajo: aplikacije injekcij, administrativna dela, povezovanje ran, opravljanje laboratorijskih preizkusov.

Fizioterapevt:

 • Fizioterapevt za opravljanje poklica potrebuje dokončan tri letni program Visoke šole za zdravstvo – fizioterapija.
 • Fizioterapevti lahko zaposlitev v zdravstvu iščejo v: bolnicah, zdravstvenem domu, zdraviliščih.
 • Pri svojem poklicu lahko uporablja naslednje pripomočke: razni inštrumenti in aparati za fizioterapijo, sredstva za ohlajanje in ogrevanje, dezinfekcijska sredstva.
 • Glavne naloge fizioterapevta so, da vzdržuje gibljivost ter psihofizične sposobnosti. Izvaja programe z elektroterapijami, termo terapije, vodne in ročne terapije.

Na domačih in tujih portalih, lahko zasledimo prosta delovna mesta za zaposlitev v zdravstvu. Največ je povpraševanja po poklicih medicinskih sester, zdravstvenih delavcev, ter fizioterapevtov.

Veliko Slovenskih zdravnikov odhaja v tujino in tam išče zaposlitev v zdravstvu, saj jim prosta delovna mesta predstavljajo širitev obzorij, možnosti napredovanja, usposabljanja.  Prav tako medicinske sestre, fizioterapevti, kirurgi.

Če pa ste bolj pustolovskega duha, se lahko odpravite tudi v dežele tretjega sveta, kjer so zdravniki, medicinske sestre,.. ipd ” bogovi”, in po večini skrbijo za cele vasi. Tam morajo znati in biti pripravljeni na vse.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Prosta delovna mesta - poiščite si zaposlitev
Average rating:  
 0 reviews

Morda vas zanima tudi:

CLOSE
CLOSE